Welkom » Massages » Triggerpoint massage therapie

Wat is triggerpoint-therapie?


De triggerpoint-therapie kan snel en eenvoudig een oplossing bieden voor mensen die langdurig pijn ervaren, - pijn die wordt veroorzaakt door zogenaamde 'triggerpoints', dat zijn spierknopen ontstaan in een bepaalde spierstreng ergens in het lichaam. Deze plek is pijnlijk bij druk en kan een karakteristieke uitstralingspijn doen ontstaan. De patiënt herkent in de uitstralende pijn zijn klacht.Triggerpoints zijn voelbare plekken in het spierweefsel die plaatselijk of op een andere locatie pijn veroorzaken. Het zijn spiervezels die continue in aangespannen toestand zijn waardoor lokaal de bloedcirculatie belemmerd is en afvalstoffen zich ophopen met alle gevolgen van dien. Door de verkramping zal de spier verkorten en pijn veroorzaken aan de aanhechtingspunten. Ook wordt de pijn via de myofascia (het vlies om de spier) geleid naar andere delen van de spier.

Wat zijn triggerpoints?
Iedereen heeft triggerpoints, alleen hoef je er niet altijd last van te hebben. Triggerpoints hebben diverse oorzaken zoals bijvoorbeeld; ongelukken, valpartijen, operaties, blessures en overbelasting. De symptomen kunnen de volgende vormen aannemen; spierstijfheid, duizeligheid, hoofdpijn, oorpijn, keelpijn, pijn in de ledenmaten, oedeem, pijn in bepaalde spieren, enz.

De triggerpoints zijn met een speciale massagetechniek goed te behandelen waardoor de pijn en symptomen op termijn verdwijnen. Door de spieren nauwkeurig te palperen worden de (meestal onverwachte) pijnlijke punten opgespoord en door fricties in de lengterichting van de spier gedeactiveerd.

Door Triggerpoint-therapie, het uitoefenen van druk op die verkrampte plekjes in de spieren, kan pijn worden verlicht en kunnen functies van verzwakte lichaamsdelen  weer verbeteren. Daarbij wordt de cliënt geleerd om zelf de triggerpoints te behandelen zodat de triggerpoints intensief en zeer regelmatig aangepakt worden.

Ook last van pijn die nooit weg gaat?
Hoeveel therapie u ook volgt en hoelang u ook rust?
Steeds komt de klacht weer terug!?
Grote kans dat dit wordt veroorzaakt door myofascial triggerpoints!!

Regelmatig terugkerende hoofdpijn, maar ook nek-, schouder- en rugpijn zijn lastige ongemakken. Veel mensen hebben zich erbij neergelegd: ze gaan vroeg naar bed, nemen een warm bad of slikken een pijnstiller. Weinigen weten echter dat  deze pijnen kunnen worden veroorzaakt door triggerpoints, hypergevoelige plekjes in het spierweefsel.

Hoe werkt Myofascial Triggerpoint Therapie?
De bekendste procedure van Therapeutische massage bestaat eruit dat je een Triggerpoint een bepaald aantal seconden statische druk geeft, of net zo lang tot dat hij loskomt. Dit staat bekend als ischemische compressie. Men drukt hierbij het bloed uit het weefsel. In plaats van statische druk bij ischemische compressie is het veel beter om een reeks diepe strijkingen te geven over het knoopje van het Myofascial Triggerpoint.

Dit geeft:

  • sneller resultaat
  • is veiliger en effectiever
  • ergonomischer voor de masseur en brengt een grotere verandering in het Triggerpoint, zodat het zal deactiveren  


Het herhaalde "melken" van de spier door de strijkende beweging is veel efficiënter in het laten afvloeien van bloed en lymfe. (Het is zoals je een vieze spons uitspoelt in een bak water, door steeds kleine kneepjes te geven.) Bijkomend voordeel van de korte strijkingen is dat onderbroken pijn beter te verdragen is dan aanhoudende pijn. Ook maakt deze methode een golf endorfine in je lichaam los.


Hoe gaat de behandeling?

Triggerpoints zijn vaak heel goed te behandelen, ik zoek ze voor je op en ik leg je ook uit hoe je ze zelf kan behandelen zodat je er thuis ook zelf mee aan de slag kan gaan.


De behandelaar begeleidt wekelijks en doet MTP na controle. Binnen een paar weken is het Triggerpoint gedeactiveerd en is de cliënt van de pijn af. Mocht hij na een tijdje weer dezelfde klachten krijgen (omdat b.v. de werkomstandigheden niet zijn veranderd), dan kan hij zichzelf weer op dezelfde manier behandelen, want hij heeft geleerd hoe dat moet.

 

Triggerpoints kunnen heel lang blijven zitten als je ze niet behandelt. Zo kan het dus voorkomen dat je jaren geleden een val hebt gemaakt waarbij triggerpoints zijn ontstaan, en je klachten sinds die tijd zijn begonnen. Triggerpoints zijn niet te zien op een foto of scan en worden dus vaak als veroorzaker van klachten over het hoofd gezien. Dus ook als je niet aantoonbare chronische pijnklachten hebt, kan dat wel eens veroorzaakt worden door triggerpoints.

Myofascial Triggerpoints kunnen diverse oorzaken hebben: 

  • door onverwachte bewegingen of trauma (vertillen, whiplash)
  • interne aandoeningen (infectie, disfunctie van het metabolisme) 
  • immobilisatie (denk aan onvoldoende beweging na bv. een botbreuk) 
  • statische of dynamische (over)belasting of houding (bijvoorbeeld R.S.I.)
  • psychologische factoren ( bijvoorbeeld stress) 
  • Mensen met een zittend beroep hebben meer actieve Myofascial Triggerpoints.


Myofascial Triggerpoints worden gedeactiveerd middels de korte diepe strijkingen van de Clair Devies methode.

 

Wil je weten of triggerpoints bij jou de oorzaak zijn van je klachten neem dan contact op met Massagepraktijk Triple Avoor informatie of een afspraak.

Voorbeeld van een behandelplan:
De eerste drie weken komt u twee keer per week voor een behandeling. Na deze drie weken komt u vier weken lang 1 keer per week. Daarna komt u bijvoorbeeld eens per 2 weken of 1 keer per maand, naargelang uw klachten. Na iedere behandeling krijgt u huiswerk oefeningen mee. Om Triggerpoints sneller te deactiveren is het van belang dat u uzelf thuis behandelt.

Na een behandeling kunt u verschillende reacties krijgen zoals:
meer pijn vermoeidheid pijn op een andere plaats of pijn die anders aanvoelt blauwe plekken meer stijfheid en kramp algemene malaise misselijkheid of duizeligheid. Deze reacties zijn normaal bij een behandeling van Myofascial Triggerpoints.

Advies: veel water drinken om evt. na-reacties te voorkomen.

massagepraktijk Triple A kan deze hulpmiddelen (stuiterbal, vierpoot of Thera cane) voor u bestellen.

Opleiding gevolgd bij Rob Beenker: www.triggerpointcoach.nl

Informatie Triggerpoint
PDF – 520,7 KB 407 downloads